ارزیاب خسارت یک فرد یا یک شرکت حقوقی است که مسئولیت ارزیابی خسارت و تعیین میزان خسارت در یک حادثه، تصادف یا سایر رویدادهای ناخواسته را بر عهده دارد. این کار برای تعیین طرح و روش جبران خسارت و تعیین میزان پرداختی برای آسیبهای وارده انجام میشود. بسیاری از ارزیابان خسارت در اولین مرحله وقوع خسارت حضور ندارند و پس از ثبت خسارت و ارائه مستندات و ادله مورد نیاز، میتوانند شروع به ارزیابی خسارت نمایند.
به بیان ساده تر، ارزیاب خسارت شخصی است بی طرف نسبت به بیمه گر و بیمه گذار که وقتی یک خسارت از محل بیمه نامه اعلام میشود به درخواست بیمه گر یا بیمه گذار اقدام به ارزیابی خسارت و تهیه گزارش ارزیابی می نماید.
پروانه ارزیابی خسارت بیمه ای برای اشخاص حقیقی صرفاً در یک زمینه تخصصی بیمه ای صادر می شود ،اما برای مؤسسات ارزیابی خسارت در یک یا چند زمینه تخصصی که در چارچوب دستورالعمل های بیمه مرکزی تبیین شده است صادر می شود.
وظایف ارزیاب خسارت
براساس ماده یک آئین نامه 85 وظایف ارزیاب خسارت عبارت است از:
بررسی و تحقیق درمورد علت بروز حادثه و تحقق خسارت
تعیین مقدار خسارت
تشخیص میزان تعهدات بیمه گر طبق شرایط بیمه نامه
مذاکره برای تعدیل و تسویه خسارت بیمه ای
تفاوت ارزیاب خسارت بیمه با کارشناس بیمه
از آن جایی که ارزیاب خسارت بیمه باید به نوعی کار داوری را انجام دهد، لذا انتخاب ارزیاب می تواند بر عهده بیمه گذار باشد در حالی که کارشناس بیمه از طرف خود شرکت بیمه انتخاب می شود. در واقع کارشناس تنها وظیفه دارد که میزان خسارت را برآورد نموده و به شرکت بیمه اطلاع دهد در حالی که ارزیاب خسارت بیمه وظیفه پیگیری و رسیدگی به کار پرونده تا زمان تعیین خسارت قابل پرداخت توسط بیمه را بر عهده دارد.